Kerkje Eenigenburg

MAANDELIJKSE CONCERTEN

De kerk gaat open om 14.30 uur. Als u verzekerd wilt zijn van een plaats is het raadzaam om op tijd te komen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. Aan de uitgang is een collecte ter bestrijding van de onkosten.

CONCERTEN JANUARI   JULI 2018

datum soort concert uitvoerenden
25 feb Blaasensemble Eglon Blaaskwintet. Een gevarieerd programma met o.a. werken van Maurice Ravel, Claude Debussy en Carl Nielsen.
18 mrt Zang en piano d’ Égelantiers een afwisselend programma waarbij de romantiek centraal zal staan met o.a. liederen van Schumann, Grieg en Rachmaninov.
8 apr Oudhollandse instrumenten ANONIEME HOLLANDSE BAROKMUZIEK . De Zoete Inval speelt muziek zoals die in de 17e en 18e eeuw te horen was op feesten, in de kroeg en in het theater; en vertelt over de achtergronden en de instrumenten.
29 april Muziek en Zang SimonèZ, (Simone en Dirk-Jan Zuurbier) Liedjes, songs en chansons over het leven met al zijn lusten en onhebbelijkheden
27mei Orgel en hobo Thea Riesebos en Maud Sauer, een uurtje vrolijke barokmuziek.
10 juni Dennis en Frank (fluit en orgel) Kom luisteren naar orgel en fluit in originele muziek voor deze bezetting en originele bewerkingen!

 

Wilt u uw auto parkeren aan één kant van de Surmerhuizerweg? Er zijn ook 12 parkeerplaatsen langs het Kerkelaantje en één invalidenparkeerplaats bij de kerk. Wilt u de plaatsen bij de kerk vrijhouden voor mensen die echt slecht ter been zijn?

Adres: N.H. Kerk Surmerhuizerweg 29 1744 JB Eenigenburg. Kerkeenigenburg@hotmail.com. Voor nadere info: 0224 298101

Meer over het kerkje

kansel

kansel

Het huidige kerkje gebouwd in 1792 heeft een grotere voorganger, die we­gens ouderdom is gesloopt. Kerk en kerkhof liggen verhoogd op een terp. In het terplichaam liggen de resten van voorgaande kerkgebouwen. Mogelijk zelfs van houten voorgangers, want de terp zal zijn opgeworpen in een tijd dat er nog geen steen werd gebruikt. Het is een zogenaamd zaalkerkje.

Op de gevelsteen aan de westgevel staat de afbeelding van een burcht en de volgende tekst:

De eerste steen aan deze kerk Gesticht tot een godsdienstig werk Is gelyd door D. Pronk Jzoon, oud 2 jaar 5 maanden, op den 1792 8/14

In de houten toren hangt een 16e eeuwse luidklok, in de rand lezen we:
Salvator heet ick, de Levendycghen roep ick, den Doeden overLuy ick, Noehel Zaal het my geghoten int jaer 1585.

koffiedrinken na afloop van de dienst in de aanbouw.

koffiedrinken na afloop van de dienst in de aanbouw.

De klokkestoel dateert van 1776. De eikenhouten, gebeeldhouwde preekstoel draagt het jaartal 1698 en is wel uit de voorgaande kerk afkomstig, gezien het aangebrachte burcht‑em­bleem in de sierrand. Op het doophek staat het jaartal 1725. Een doopbek­kenstandaard is het enige attribuut wat het koperwerk betreft. Er zijn een­voudige banken voor de notabelen, voor kerkbestuur en diaconie. Op de vloer liggen de grafstenen van inwoners die in de voorgaande kerk in de 17e eeuw werden begraven.

Bij de restauratie in 1991 en 1992 is een 19e eeuwse aanbouw verwijderd een een nieuwe aanbouw geplaatst. Het uurwerk werd gerestaureerd