Kerkje Eenigenburg

MAANDELIJKSE CONCERTEN

De kerk gaat open om 14.30 uur. Als u verzekerd wilt zijn van een plaats is het raadzaam om op tijd te komen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. Aan de uitgang is een collecte ter bestrijding van de onkosten.

CONCERTEN JANUARI   JULI 2019

 

datum soort concert uitvoerenden
13jan Akoestische muziek Dark Rosie maakt avontuurlijke akoestische muziek met accordeon, zang, mandoline, gitaar, bouzouki, steelguitar en contrabas. In een Cubaanse cadans via de Americana naar Edith Piaf…
3 feb. Zang en muziek STUDIO  CANTILENA met romantisch repertoire uit de laatste twee eeuwen. Met Adriaan Kok, bariton; Frank Bakker. dwarsfluit en Ton van Steen , piano.
24 feb Klezmer TOV Sfeervolle klezmermuziek behoeft geen nadere toelichting
17 mrt Zang en piano Nico Sevenhuysen(bariton) zingt klassieke liederen, met pianobegeleiding van Annelies Komen.
7 apr Zang fluit en piano Piafluza, Tom de Graaf, piano, Gerda Heddes, fluit en Anne Heddes, zang. Kom gezellig luisteren naar klassieke klanken van piano, stem en fluit.
14 april Westfries/ de dijk Nes bezingt de wederwaardigheden van de liefde en diverse historische gebeurtenissen, van de strijd om het gebied binnen de Westfriese omringdijk tot het pionieren in de jonge Haarlemmermeerpolder.
28 april Gitaar Ed Stokman. Het gaat bij dit concert om liederen gemaakt voor stem en gitaar op nederlandse gedichten. ( o.a. Kopland en Vasalis.)
12mei Jazz Friends Een muzikale middag willen wij U bieden met nummers uit het “American Song Book ” uitgevoerd in een “jazzy/swingende stijl “.
9 juni Orgel en Fluit Dennis en Frank (fluit en orgel) Fluitend naar binnen, genieten van een mooi concert en fluitend weer naar buiten
30 juni Orgel en hobo Thea Riesebos en Maud Sauer “Vrolijke muziek uit de barok voor hobo en orgel.”

 

 

Wilt u uw auto parkeren aan één kant van de Surmerhuizerweg? Er zijn ook 12 parkeerplaatsen langs het Kerkelaantje en één invalidenparkeerplaats bij de kerk. Wilt u de plaatsen bij de kerk vrijhouden voor mensen die echt slecht ter been zijn?

Adres: N.H. Kerk Surmerhuizerweg 29 1744 JB Eenigenburg. Kerkeenigenburg@hotmail.com. Voor nadere info: 0224 298101

Meer over het kerkje

kansel

kansel

Het huidige kerkje gebouwd in 1792 heeft een grotere voorganger, die we­gens ouderdom is gesloopt. Kerk en kerkhof liggen verhoogd op een terp. In het terplichaam liggen de resten van voorgaande kerkgebouwen. Mogelijk zelfs van houten voorgangers, want de terp zal zijn opgeworpen in een tijd dat er nog geen steen werd gebruikt. Het is een zogenaamd zaalkerkje.

Op de gevelsteen aan de westgevel staat de afbeelding van een burcht en de volgende tekst:

De eerste steen aan deze kerk Gesticht tot een godsdienstig werk Is gelyd door D. Pronk Jzoon, oud 2 jaar 5 maanden, op den 1792 8/14

In de houten toren hangt een 16e eeuwse luidklok, in de rand lezen we:
Salvator heet ick, de Levendycghen roep ick, den Doeden overLuy ick, Noehel Zaal het my geghoten int jaer 1585.

koffiedrinken na afloop van de dienst in de aanbouw.

koffiedrinken na afloop van de dienst in de aanbouw.

De klokkestoel dateert van 1776. De eikenhouten, gebeeldhouwde preekstoel draagt het jaartal 1698 en is wel uit de voorgaande kerk afkomstig, gezien het aangebrachte burcht‑em­bleem in de sierrand. Op het doophek staat het jaartal 1725. Een doopbek­kenstandaard is het enige attribuut wat het koperwerk betreft. Er zijn een­voudige banken voor de notabelen, voor kerkbestuur en diaconie. Op de vloer liggen de grafstenen van inwoners die in de voorgaande kerk in de 17e eeuw werden begraven.

Bij de restauratie in 1991 en 1992 is een 19e eeuwse aanbouw verwijderd een een nieuwe aanbouw geplaatst. Het uurwerk werd gerestaureerd