Orgel kerkje Eenigenburg

Het Schölgens orgelORGEL

Daar alleen de naam van Schölgens op het orgel voorkomt, moet dit orgel door hem alleen gebouwd zijn; weliswaar in een bestaande kast die veel ouder moet zijn dan het bouwjaar van het orgel, daar het beschilderd eikenhout is maar toch met origineel pijp­werk. Verder zijn geen orgels van Schölgens alleen én in originele staat bekend.’n Uniek orgel dus. Om meer redenen: de bourdon 16′ is geheel uit hout gemaakt en van een uitzon­derlijke schoonheid; de klaviatuur is nog oorspronkelijk: toetsen, belegd met ivoor, registerknoppen en ebbenhouten bakstukken en klavierlijst. De windvoorziening gebeurt d.m.v. een nu naast het orgel geplaatste windmotor en magazijnbalg. Het orgel heeft een sprekend front. De versieringen van het front zijn gedeeltelijk origineel; enkele delen zijn hersteld. De zijluifels dateren uit latere tijd. Het is een mechanisch sleepladenorgel. Het orgel heeft één manuaal en een aangehangen pedaal.

Het waardevolle orgel in deze kerk is‘zeer waarschijnlijk het enige,nog origineel bewaard gebleven werk van de orgelmaker W.H. Schölgens. En is tussen maart en september 1994 door de firma Bakker en Timminga uit Leeuwarden gerestaureerd.

Het orgel heeft 8 stemmen.HansStehouwer

Manuaal, in volgorde van de registerknoppen van links naar rechts: l. Dulciaan 8’ 2. Fluit 4′ 3. 0ctaaf 2′ 4. 0ctaaf 4′ 5. Holpijp 8 6. Bourdon 16′ 7. PresLant 8’ 8. Cornet 3 st.
Pedaal :aangehangen. Koppeling: ped./man./vol w.door treden in en uit te schakelen

Bijzonderheden: Cornet vanaf c’, Prestant vanaf E; vanaf C tot E zijn een transmissie uit de 8′ holpijp; bourdon 16′ vanaf c, het octaaf C-c is een bourdon 8′.

Terug

Home