Meta Floor werkte van 2007-2012 namens de Protestantse Kerk in Nederland bij Sabeel, het Centrum voor Palestijnse Bevrijdingstheologie in Oost-Jeruzalem. Momenteel werkt zij als projectleider bij Netwerk DAK en als beleidsadviseur bij de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP). Daarnaast is zij voorzitter van Vrienden van Tent of Nations Nederland, het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar, zie www.tentofnations.nl.
Dagelijks worden we geconfronteerd met diep tragische beelden vanuit Israël en Palestina. In 2007 ging Meta Floor – zo groen als gras – aan de slag bij Sabeel, in Oost-Jeruzalem, met als hoofdopdracht te werken aan bewustwording binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Opgegroeid binnen een Nederlandse kerkelijke context waarin loyaliteit aan het joodse volk belangrijker leek dan welk ander dogma ook, was zij diep geschokt door wat ze leerde in de ontmoetingen met Palestijnen en Joodse Israëliërs. Zij deed in die periode twee fundamentele inzichten op. Ten eerste dat beide volken zwaar getraumatiseerd zijn, dat dit van generatie op generatie wordt doorgegeven, en dat de pijn aan beide kanten heel diep is. Ten tweede, dat Palestijnen systematisch onrecht wordt aangedaan. Het geweld, dat zijn niet enkele incidenten, maar er is sprake van een verstikkend systeem dat de staat Israël doelbewust implementeert om een volk met een andere etniciteit te onderdrukken, te vernederen en hun land in te nemen.
Palestijnse christenen worstelen al sinds 1948 met de vraag wie God voor hen is. Staat God aan de kant van het joodse volk, heeft hij hen het land beloofd, ten koste van Palestijnen die daar al eeuwenlang woonden? Hoe moeten Palestijnse christenen omgaan met leven onder bezetting? Was Jezus niet iemand die (volgens het evangelie van Mattheüs) zelf vluchteling is geweest, onder bezetting leefde, en buitengesloten werd door de machthebbers van die tijd?
Wat betekent dit voor de opstelling van christenen in Nederland ten opzichte van het conflict in Israël en Palestina?
Mevrouw Maja Drenthe, Surinaamse, vertelt het een en ander over de slavernij en hoe dat nog steeds doorwerkt in het heden.
Ze is zeer betrokken bij het slavernijverleden van Suriname en Curaçao. Haar persoonlijke zoektocht naar het slavernijverleden begon in 2000 toen ze samen met haar vader de familiestamboom ging uitzoeken en uitkwam bij haar betovergrootmoeder, een tot slaaf gemaakte vrouw, die werkte als ‘veldmeid’ op een suikerplantage.
Mevrouw Maja Drenthe is ook voorzitter van de stichting ‘Alkmaar voor Alkmaar’. De doelstelling van de stichting is om vanuit Alkmaar in Nederland inwoners van Alkmaar in Suriname te ondersteunen.
We beginnen om 19.30 uur in de HL-zaal. Inloop met koffie/thee vanaf 19.00 uur.
Grote Kerk: Markt 23A – 1741 BR Schagen
Postadres: PG Schagen – Postbus 71 – 1740 AB Schagen
© Protestantse Gemeente Schagen | privacy policy