Grote Kerk te Schagen

De kerk is in 1895-1897 gebouwd naar ontwerp van J.A.G. van der Steur in neogotische bouwstijl. Het gebouw is een zeldzaam voorbeeld van deze bouwstijl voor een protestantse kerk. De kerk is gebouwd nadat de kerk die daarvoor op dezelfde plaats stond, door brand verwoest was. De toren is gebaseerd op de verloren gegane voorganger uit de 16e eeuw. Opvallend detail is dat bij de herbouw in 1895-1897 het ontwerp is gespiegeld ten opzichte van de oorspronkelijke, verwoeste kerk. Voor de brand stond de toren dus aan de westzijde, maar de huidige toren staat aan de oostzijde van het kerkgebouw. Van der Steur was een architect die in verschillende historische stijlen bouwde. De vensters zijn voorzien van flamboyante tracering. Op de steunberen staan zogenoemde pinakels.

Fotografische rondgang door de kerk

Het kerkgebouw was in bezit van de Nederlandse Hervormde Kerk, maar is sinds de fusie eigendom van de Protestantse Gemeente Schagen. De toren is eigendom van de burgerlijke gemeente Schagen.

Folders

Voor meer informatie zijn de volgende drie (digitale) folders beschikbaar:

Adres

Kerkje Eenigenburg
Surmerhuizerweg 29
1744 JB
Eenigenburg

Kerk Eenigenburg

Het kerkje in Eenigenburg ligt prachtig in het landschap, nabij de Westfriese Omringdijk. Het huidige kerkgebouw dateert uit 1792, maar restanten van het eerdere kerkgebouw liggen nog in de terp. Diverse onderdelen van de kerk zijn zelfs nog ouder, zoals de luidklok, gegoten in 1585, en een aantal grafstenen in de kerkzaal. Ook het orgel, gebouwd door Schölgens, is uniek.

Voor meer informatie over dit orgel: lees onze Folder beschrijving orgel.

Luister naar het Van Dam orgel (Sebastiaan Schippers speelt “Cantilena” van Joseph Rheinberger).

ONS ORGEL

Centraal in de Grote Kerk in Schagen, boven de preekstoel, hangt het grote Van Dam orgel uit 1897.
Dit orgel wordt elke zondag gebruikt tijdens onze diensten. Onze vaste organist op dit orgel is Mw. H. Muntjewerf-Heemskerk uit Breezand. Daarnaast is er nog een groep organisten die zeer regelmatig onze diensten begeleiden op het orgel.